Triggerpoint therapie

De behandeling van chronische pijn middels triggerpoint-therapie

Wat is triggerpoint-therapie?
Triggerpoint-therapie is een verrassend effectieve pijnbestrijdingsmethode bij chronische pijn. Veel pijnen die jarenlang voortduren, omdat de oorzaak niet wordt gevonden, kunnen door een triggerpoint-behandeling vaak wél verholpen worden. In Nederland is behandeling van triggerpoints sterk in opkomst vanwege de goede resultaten. Ton behoort tot de eerste lichting gecertificeerde therapeuten in Nederland en behandeld daarmee al 6 jaar succesvol chronische pijn.

Behandeling vindt plaats door het masseren van zogenaamde triggerpoint(s) in de spieren. Dit gebeurt heel gericht met 1 of 2 vingers. Zodra het juiste triggerpoint is gevonden, kan de chronische pijn soms direct verdwijnen. Daarnaast wordt u begeleidt in zelfbehandeling. Een gecertificeerd Triggerpointcoach® begeleidt u naar pijnloze dagen!

Waarom triggerpoint-therapie?
Regelmatig terugkerende pijn is een lastig ongemak. Veel mensen hebben zich erbij neergelegd: ze gaan vroeg naar bed, nemen een warm bad of slikken (zware) pijnstillers. Resultaat is echter dat de kwaliteit van hun leven achteruit gaat: (pijnlijke)activiteiten worden vermeden en het plezier in dagelijkse bezigheden is weg. Weinigen weten echter dat de oorzaak van de pijn kan liggen in de behandelbare triggerpoints in het spierweefsel. Behandeling is vaak al direct merkbaar in vermindering van pijn en toename van mobiliteit.

Wat zijn triggerpoints?
Binnen de gezondheidszorg wordt de term myofasciaal pijnsyndroom gebruikt: een chronische pijnconditie die wordt gekenmerkt door pijnlijke knopen in een spier. Deze knopen worden myofasciale triggerpoints genoemd. De triggerpoints zijn tientallen jaren geleden ontdekt door een paar westerse artsen (Travell en Simons) op basis van puur mechanische, medische kennis. De behandelmethode is echter nog niet op grote schaal doorgedrongen bij artsen.

Triggerpoints zijn kleine spierkrampjes in het spierweefsel, die aanvoelen als kleine verhardingen. Ze zijn heel gevoelig als je er op drukt. Meestal geven ze een scala aan klachten en vaak niet op de plek waar de triggerpoint zich manifesteert, maar in nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Triggerpoints hebben een voorspelbaar uitstralingsgebied. Jeanet Travell en David Simons geven in hun standaardwerk ‘Myofascial Pain and Dysfunction’ een uitgebreide beschrijving. Ook zijn de (pijn)patronen in kaart gebracht.

De rode gebieden op de kaart geven de pijnklacht weer. Het kruisje geeft aan waar de oorzaak van de klacht zich bevindt.

In het onderstaande plaatje is een illustratieve spier te zien, met daarnaast een uitvergroting. Een spier bestaat uit verschillende vezels, te vergelijken met een elektriciteitskabel, die uit weer kleinere kabeltjes bestaat.

Letter a is een spiervezel in een normale ruststand (niet uitgerekt en niet samengetrokken).
Letter b is een knoop in een spiervezel in een toestand van continue maximale contractie (een soort minikrampje) die kenmerkend is voor een triggerpoint.
Letter c is het deel van de spiervezel tussen de aanhechting van de spier en de spierknoop. Let op de grotere afstand tussen de dwarsstreepjes, wat aangeeft hoe de spiervezel wordt uitgerekt door de spanning binnen in de spierknoop. Deze overstrekte delen in de spiervezel veroorzaken het strakke en verkorte gevoel in een spier.

Onder normale omstandigheden trekken spiervezels zich samen en ontspannen ze zich, om daarna het bloed te laten circuleren. Als een triggerpoint in de spiervezel de contractie vasthoudt, stopt in feite de bloedcirculatie in het betreffende gebied. Het gebrek aan zuurstof en de ophoping van afvalstoffen irriteren het triggerpoint. Het reageert op deze noodtoestand met het versturen van pijnsignalen. Het komt vaak voor dat de doorstroom van voedingsstoffen beperkt blijft, waardoor het triggerpoint in stand wordt gehouden. Dit wordt o.a. veroorzaakt door een verstoring in de chemische huishouding van de spiercellen: spierontspanning vindt daardoor te weinig plaats, met tegelijk een overschot aan spieraanspanning. De spier en dus de pijn zit daarmee in een vicieuze cirkel. Een triggerpointbehandeling helpt de vastgelopen spiervezels uit de zelfonderhoudende vicieuze cirkel te komen. Zelfbehandeling en het zelfgenezend proces van het lichaam doen de rest.

De rode gebieden op de kaart geven de pijnklacht weer. Het kruisje geeft aan waar de oorzaak van de klacht zich bevindt.

Oorzaken en gevolgen myofasciaal pijnsyndroom.
Er zijn tegenwoordig veel mensen met onverklaarbare pijnen: deze mensen hebben pijn die door artsen, neurologen of andere deskundigen niet direct verbonden kan worden aan een gebeurtenis of oorzaak. De oorzaak ligt echter veelal in de actieve triggerpoints, die in een bepaald deel van het lichaam een uitstralingspijn veroorzaken. Triggerpoints ontstaan vaak op plaatsen waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Door de relatie met het zenuwstelsel wordt ook de uitstralingspijn verklaard – triggerpoints zorgen vaak voor pijnklachten op een andere plaats in het lichaam dan waar de oorzaak zich bevindt.

De triggerpoints kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, werkdruk, alcohol of chemische stoffen, maar ook door slechte voeding, een ongeluk, valpartij of lange tijd in het gips (onderbelasting). Deze oorzaken impliceren dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar daar niet altijd last van heeft. Dit heeft te maken met actieve triggerpoints (pijnpunten) en latente triggerpoints (slapend, dus niet-actief).

De triggerpoints kunnen in het hele lichaam voor veel klachten zorgen: continu stijve spieren, tintelingen, kramp, fantoompijn, krachtvermindering, rusteloze benen (restless legs), duizeligheid, hartritmestoornissen, wazig zicht, diarree of migraine. Triggerpoint-therapie is ook heel geschikt bij het Frozen Shoulder syndroom, RSI, een tennisarm of de gevolgen van een whiplash. Voor meer informatie over toepassingen bij verschillende aandoeningen: www.triggerpointboek.nl

Een voorbeeld: iemand heeft een latente triggerpoint in de nek. Door een kop-staartbotsing kan die latente triggerpoint worden geactiveerd en een pijnsignaal gaan afgeven naar de daarbij behorende pijngebieden. Bij deze persoon ontstaat er nekpijn, schouderpijn en rugpijn, allemaal met uitstraling. Door triggerpoint-therapie, het uitoefenen van druk op die verkrampte plekjes in de spieren, kan pijn worden verlicht en kunnen functies van verzwakte lichaamsdelen weer verbeteren en totale genezing plaatsvinden.
Migraine is ook een goed voorbeeld: de pijn in het hoofd (uitstralingspijn) is behandelbaar door het aanpakken van de triggerpoints in de schouders of nek.

De rode gebieden op de kaart geven de pijnklacht weer. Het kruisje geeft aan waar de oorzaak van de klacht zich bevindt.

Zelfbehandeling.
Het doel van de therapie is het lokaliseren en behandelen van de actieve triggerpoints. Tevens helpt de Triggerpointcoach de patiënt om via zelfbehandeling de actieve triggerpoints onder controle te houden. Ton leert u zelf de triggerpoints te masseren, waardoor de klachten eerder kunnen verdwijnen. Dit gaat volgens de KISS-methode: Keep It Smiling Simple- voor de patiënt wordt het zo makkelijk mogelijk gemaakt om zichzelf te kunnen behandelen. Bij andere therapievormen worden er vaak moeilijke, demotiverende oefeningen aan de patiënt meegegeven. Met de triggerpoint-therapie is dit niet het geval.

Mensen met chronische pijn moeten vaak de domste uitspraken aanhoren: “we kunnen niets vinden, je moet er maar mee leren leven, u bent uitbehandeld”.
Laat u niets wijsmaken -doe iets met uw pijn, maak een afspraak en verwonder u over de mogelijkheden die u heeft!
Waar een ander stopt, pakken wij het op! Ik ben pas tevreden als u het bent

Contact ons