Medical taping concept

Medical taping concept

Heeft u een verstoorde spierspanning, een spierbeschadiging, kneuzing of een andere blessure of ongemak? Dan is de kans erg groot dat u 2 tot 3 keer zo snel zal herstellen met deze tape! Op onze locatie in Nieuw-Beijerland kunt u terecht voor een medical tape.
Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van de toepassingen.

Wat is het?
Het Medical Taping Concept is een methode om spieren te tapen. De methode, die in Japan is ontwikkeld, wordt in de sport en in de paramedische beroepen toegepast.


Er worden ook wel de termen kinesiotaping of Dolotaping gebruikt.
Medical tape is de meest moderne en ontwikkelde vorm van tape, met zeer uitgebreide toepassingen. In de topsport wordt dit steeds meer gebruikt.

Medical taping is de langverwachte opvolger van het tapen met conventionele sporttape. Hoe en waar getapet moet worden, is specifiek afhankelijk van de lichamelijke klacht. Fysiotherapeuten en (sport)masseurs bijvoorbeeld zijn de aangewezen personen om, na een meerdaagse cursus, deze methode goed toe te kunnen passen. De triggerpointtherapeut van OptimaSport gebruikt het veelvuldig, zowel bij gebruik in de sport als bij het behandelen van (chronische) pijn.

Hoe werkt het?
De gebruikte tape is rekbaar, anders dan de traditionele witte sporttape. Deze rekbaarheid bedraagt ca. 140% en is daarmee vergelijkbaar met die van de huid. De elastische tapes ondersteunen de spieren, zonder ze te beperken, en zorgen tegelijk voor de gewenste bewegingsuitslag van het gewricht.


Een tape werkt het beste als er gewoon bewogen of gesport wordt. Uw eigen spieractiviteit helpt mee bij het versnellen van het genezingsproces en het in balans brengen van spieren. In vaktermen heet dit een stimulans van de proprioceptie. Een goede balans is belangrijk, want spieren verzorgen namelijk mede de toevoer van bloed en de afvoer van afvalstoffen door het lichaam. De gestimuleerde spieractiviteit verbetert de weefseldoorbloeding en bevordert zo het herstel.

Het doel van een tape
Het aanleggen van elke tape heeft meerdere redenen. Het beperken van een beweging, bijvoorbeeld bij een enkelblessure of recente knieoperatie, of het ondersteunen vaneen gewricht. Afhankelijk van de belasting – sport of dagelijkse bezigheden – wordt het lichaam geholpen en wordt vervolgschade beperkt.
Conventionele sporttape heeft hoofdzakelijk als doel de bewegingsmogelijkheden van een spier of gewricht te beperken. De sporttape wordt hiervoor onder druk aangebracht. Veel gebruikers vinden traditionele tape niet prettig aanvoelen en belemmeren in hun beweging. Sommige ervaren dit met nadelige gevolgen voor de bloedtoevoer en lymfeafvoer. Het herstel van een blessure duurt hierdoor onnodig lang.
Reguliere (sport)tape kent nog meer beperkingen:

 • Het mag niet langer dan de duur van de prestatie (wedstrijd / training) blijven zitten.
 • Sporttape stimuleert de spieren en het zenuwstelsel veel minder.
 • Het is erg plakkerig en niet rekbaar, en wordt gebruikt in meerdere lagen op elkaar.
 • Allergiereacties door de lijm of de rekkracht komen veelvuldig voor.

De voordelen van medical tape

 • Medical Taping maakt gebruik van elastische tape die antiallergisch is.
 • Het is waterresistent en kan makkelijk 5-6 dagen blijven zitten. Er kan ook gewoon mee gedoucht of gezwommen worden. Heftig zweten tijdens sport beïnvloed de werking en ligging van de tape niet.
 • Ook niet-sportgerelateerde klachten zijn bij uitstek geschikt voor een medical tape: een verrekking, verstuiking of zweepslag zal 2 tot 3 keer zo snel herstellen. Vaak is binnen 1 dag al sprake van minder pijn in de spier.
 • De tape wordt in één enkele laag aangebracht en plakt en trekt niet. U merkt vaak niet eens dat het er op zit.
 • Deze tape ondersteunt weefsels en gewrichten in hun functioneren en beïnvloed de receptoren van de huid. De bewegingsvrijheid en de doorbloeding van het weefsel blijven intact. De taping stelt het lichaam in staat op een geheel natuurlijke wijze te bewegen. En tijdens het werk of het sporten werkt de tape voortdurend aan het herstel. Elke dag een 24uurs behandeling dus!

Wijze van tapen
De tape wordt op een specifieke manier geplakt zodat er een effect ontstaat op het houdings- en bewegingsapparaat. Dit vereist een uitgebreide kennis van de anatomie van het lichaam: waar liggen de spieren, en wat doen ze?
Er valt onderscheid te maken tussen de spiertechniek, ligamenttechniek en aanvullende specifieke technieken.

Toepassingen
De toepassingen zijn schier oneindig – en er worden steeds meer toepassingen gevonden.
Een selectie:

 • Een overspannen spier kan rust gegeven worden, zodat de spier weer soepel wordt en minder pijn geeft.
 • De stabiliteit van een gewricht kan bevorderd worden door het gewricht op een bepaalde manier te tapen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij mensen die gescheurde enkelbanden of een instabiele knie hebben.
 • De tape heeft tevens een zeer positief effect bij kneuzingen en bloeduitstortingen. Herstel kan wel 2 tot 3 keer sneller gaan. Arm gekneusd vlak voor een fotoshoot? Met deze tape verdwijnen de blauwe plekken razendsnel!
 • Bij littekens die niet soepel zijn kan de tape worden toegepast om deze losser te maken.
 • Door bepaalde huidgebieden te behandelen, kan er via het zenuwstelsel invloed worden uitgeoefend op elders gelegen structuren zoals organen. Het is bijvoorbeeld bekend dat de longfunctie positief beïnvloed kan worden door een tape op de rug.
 • Overige toepassingen zijn o.a. behandeling van triggerpoints, bursitis en zwelling door vocht (oedeem).

Kosten
De kosten van het aanleggen van een medical tape zijn afhankelijk van de soort en de grootte van de tape.
Het aanleggen van een tape duurt tussen de 15 en 30 minuten. Hier hanteren we € 60,- per uur voor, en dan omgerekend naar het aantal benodigde minuten. Voor de gebruikte tape rekenen wij slechts de kostprijs.
Meer weten over medical tape? Kijk dan op www.medicaltaping.com of neem vrijblijvend contact op met ons!
Zie ook het artikel over Medical Taping en hooikoortsklachten!