Behandelingen achillespeesklachten niet effectief

Behandelingen achillespeesklachten niet effectief

Twee technieken bij de behandeling van achillespeesklachten die de afgelopen jaren vaak werden gebruikt, blijken niet effectief. Dat concludeert Robert-Jan de Vos, sportarts in opleiding. Hij promoveert woensdag aan het Erasmus MC.

Het gaat om de technieken echografie en PRP-injectie. Echografie kan de structuur van de pees uitstekend in beeld brengen, maar blijkt niet voorspellend voor de uitkomst van de behandeling.

PRP-injecties worden de laatste jaren bij sporters met peesletsel veelvuldig gebruikt. Uit het onderzoek van De Vos blijkt echter dat de injectie met bloedplaatjes even effectief is als de injectie met een placebo.

‘Teleurstellend’
“Het resultaat van mijn onderzoek is teleurstellend, maar het voorkomt wel dat patiënten onnodig een dure en zeer pijnlijke behandeling krijgen”, aldus De Vos.

Bijna de helft van de sportblessures wordt veroorzaakt door peesaandoeningen. De chronische achillespeesblessure is een veelvoorkomende sportblessure.

Bron: Gezondheidsnet, 22-09-2011

Uit bovenstaand artikel blijkt de ineffectiviteit van onderzochte behandelingen. Daarnaast zijn er echter meer behandelingen, waaronder triggerpointtherapie en medical tape. Zie ook onze subpagina’s hierover!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *